Vrijspraak voor afvuren wapen in “Thialf-zaak”

Amsterdam, 23 december 2020

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 23 december 2020 na een lange, gecompliceerde procesgang cliënt vrijgesproken van het afvuren van een vuurwapen richting een voormalig zakenrelatie, op 7 januari 2017 op de parkeerplaats van het Thialf-stadion. Het Hof sprak daarmee vrij van poging tot doodslag, zware mishandeling en mishandeling met zwaar letsel als gevolg. Advocaat Tim Vis: “Het Hof volgt het verweer op kraakheldere wijze: uit het sporenbeeld kan niet volgen dat is geschoten, laat staan met scherp.”

De betrokken cliënt werd verdacht van het afvuren van een wapen in de richting van een voormalig zakenrelatie, die daarbij gewond zou zijn geraakt aan diens rechterhand. Opvallend is dat, ondanks uitvoerig onderzoek, in en rond de auto géén sporen van het afvuren van een kogel werden aangetroffen. Advocaat Vis: “Er was geen projectiel, er waren geen kruitsporen, er was geen schotbeschadiging; niets van dat alles.” De advocaat bepleitte vrijspraak van zowel het tenlastegelegde afvuren van een wapen en de ook tenlastegelegde afpersing. De rechtbank veroordeelde de cliënt eerder voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en afpersing tot een gevangenisstraf van 30 maanden. Het Hof heeft nu van deze feiten vrijgesproken.

Het gerechtshof veroordeelde de cliënt wel voor het hebben getoond van een wapen, hetgeen een bedreiging zou opleveren. Daarvoor legde het Hof drie maanden gevangenisstraf op. De cliënt bracht eerder ruim anderhalf jaar door in voorlopige hechtenis, voordat hij onder voorwaarden werd geschorst. Intussen is door de verdediging tegen de veroordeling voor bedreiging cassatieberoep aangetekend bij de Hoge Raad.

Meer informatie: 
https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Gerechtshoven/Gerechtshof-Arnhem-Leeuwarden/Nieuws/Paginas/Hof-legt-3-maanden-cel-op-voor-bedreiging-in-zaak-Thialfschutter.aspx

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp